Hagar Peeters & Matthijs de Ridder
Anneke Luyten & Tom Hermans
vrijdag 25 augustus 2017 Sint-Truiden
Sint-Maartenkerk om 20u

 

Bij de extra activiteit vooraf - een vertoning van de bijzondere film Neruda - moest er even geïmproviseerd worden. Technische problemen deden ons uitwijken naar het nabijgelegen cultuurcentrum de Bogaard. De vertraging bleef beperkt.

Intussen verzamelde het overige publiek zich in een heerlijk koele kerk in hartje Sint-Truiden.

Op het podium in die kerk kregen we een heel ander beeld van Neruda, de verzetsheld en poëet uit de film. Matthijs de Ridder leidde het gesprek over de gelijkenissen met het leven van Hagar Peeters, haar relatie tot haar vader en hoe ze bij de persoon Malva terechtkwam. Over de gelaagdheid van de gelijknamige roman en over andere vergeten kinderen.

Tijdens enkele voorleesmomenten bleek dat Peeters' Noord-Nederlandse taal soms toch wel een barrière vormde en niet altijd even goed verstaanbaar was voor het Vlaamse publiek. Gelukkig was er Matthijs die ook een beetje de rol van “vertaler” op zich nam.

Tussendoor bezorgde de prachtige sopraanstem van Anneke Luyten het publiek kippenvel, begeleid aan de piano door Tom Hermans.

 

Vooraf: 17u45 - filmvoorstelling Neruda
Vertoning van de film Neruda (Pablo Larraín - 2016) in Cinema Cameo - door technische problemen verplaatst naar cultuurcentrum de Bogaard.

Foto voorstelling 25 augustus

Hagar Peeters © Koos Breukel - Matthijs de Ridder © Koen Broos - Anneke Luyten - Tom Hermans

 

Hagar Peeters (°1972) debuteerde als dichteres in 1999 en won met haar bundels belangrijke literatuurprijzen (J.C. Bloemprijs, Jo Peters Poëzieprijs). Haar romandebuut Malva kreeg meteen de prestigieuze Fintro Literatuurprijs in 2016.

www.debezigebij.nl/auteurs/hagar-peeters/

Matthijs de Ridder (°1979) is schrijver en criticus. Hij verzorgde uitgaven van werk van o.a. Louis Paul Boon en Paul van Ostaijen. Maar hij schrijft evenzeer over Charlie Chaplin. Of leidt de lezer door de twintigste eeuw op het ritme van de jazz (Rebelse ritmes, 2012). In al zijn boeken zoekt hij naar creatieve invalshoeken om het verhaal van onze tijd te vertellen.

www.matthijsderidder.be

Anneke Luyten (°1983) studeerde viool en zang aan het Lemmensinstituut. Zij bekwaamde zich verder ondermeer in Straatsburg (Opera National du Rhin). Een hoogtepunt in haar jonge carrière is ongetwijfeld de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang in 2011. Pianist Tom Hermans studeerde aan het Antwerpse Conservatorium en was o.a. laureaat van de Cantabilewedstrijd en winnaar van Theater aan Zee.

www.facebook.com/Anneke-Luyten - www.tomhermanspianist.be

 

Koffiehuis / gastropub Posterijen (tegenover de kerk) was deze avond uitzonderlijk open.

Boekenverkoop door Boekhandel Grim uit Hasselt.

De voorstelling en de filmvoorstelling vooraf was toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een mobiliteitsbeperking.

 

Deel dit via