Jef Aerts - uitverkocht!
Familie en zo
zaterdag 19 augustus 2017 Hasselt
Villa Verbeelding (vroeger Literair Museum) om 16u

 

Kinderen op kussens, volwassenen op stoelen, rond hen op zolder sprookjesfiguren en –voorwerpen, en vóór hen een schrijver / verteller / muzikant: Jef Aerts.

Die het begrip "familie" meteen in vraag stelde: als mensen biologisch voor 98% verwant zijn aan een chimpansee en zelfs voor 70% aan een komkommer, wat maakt familie dan zo speciaal?

Een stukje antwoord op die vraag lag in Jefs verhalen. Hij las voor uit Groter dan een droom (over een nachtelijke fietstocht met een overleden zusje) terwijl de illustraties uit het boek op de muur verschenen.

Wij zijn allemààl familie als we teruggaan tot Adam en Eva, of nog verder naar de joodse mythe van Lilith, Adams vrouw voor Eva werd geschapen uit zijn rib. Dit oeroude verhaal was inspiratie voor Jefs boek Het kleine paradijs. Sommige stukken van het verhaal van Lilita en haar familie waren een lied geworden, met een gitaar erbij. Plots dook een gewei op ("herten kunnen gedachten letterlijk uit hun hoofd zetten, die duwen dan naar buiten en worden een gewei"). Bij weer andere delen klonk achtergrondmuziek bij het voorlezen.

Kersenhemel ging dan weer over familie die je zelf kiest: je beste vrienden. Jef vertelde over inspiratie voor boek (landschappen in de buurt van Borgloon). De voorstelling werd nog "familialer" toen dochter Lilith opkwam en haar vader begeleidde op de klarinet. 

Tenslotte kwam er nog een zingende zaag aan te pas – en de verwondering die het instrument bij veel van de kinderen én volwassenen opriep, was een perfect orgelpunt bij een mooie, gevarieerde, poëtische vertelmiddag voor de hele familie.

 

Foto Jef Aerts

 

Jef Aerts (°1972) is schrijver van kinder- en jeugdboeken, romans, gedichten en toneel. Hij vertelt tijdloze verhalen, die tegelijk spannend en poëtisch zijn. Zijn boeken werden onder meer bekroond met de Boekenleeuw en een Zilveren Griffel. Begin dit jaar verscheen zijn prentenboek Kersenhemel bij Querido.

www.jefaerts.com

 

Deze voorstelling was helaas zeer moeilijk toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Ze ging door op zolder en er is geen lift in het gebouw.

 

Deel dit via