Adriaan van Dis & Carll Cneut - uitverkocht!
Anna Luyten
zondag 20 augustus 2017 Hasselt
Aula Jessa Ziekenhuis om 11u

 

In een verduisterde aula van het Jessaziekenhuis, die de zonnige middag buitensloot, begon Adriaan van Dis met een stuk uit Ik kom terug – het boek over de moeilijke relatie met zijn moeder. (De moederfiguur die overigens de band legde met de Virga Jesse-ommegang die enkele uren later langs het ziekenhuis zou trekken.)

Anna Luyten pikte vlot in op het fragment en vroeg door naar Adriaans moeder en familierelaties die in het boek een belangrijke rol spelen. Van Dis antwoordde eerlijk – om dan te stellen: "Maar dit alles is volstrekt gelogen. Zo gaat dat in de literatuur." Dit spel tussen de eerlijkheid van een autobiografisch verhaal en de aanpassingen die een fictieschrijver erin aanbrengt, tussen de "ik" binnen en buiten het boek, vormde een rode draad door de voorstelling.

Het interview ging verder in op het verleden van de moeder, haar fascinatie voor soldaten, uniformen, het exotische ook. Op de rol van de grootvader. Van Dis vertelde op de manier die hem zo eigen is: ernstig naar inhoud, maar tegelijk vaak onweerstaanbaar grappig verwoord.

Er werd ook gepraat over zijn terugkeer uit Parijs naar het Nederlandse platteland en hoe hem dat als schrijver en als mens beïnvloedde. Over hoe tuinieren een band vormde tussen hem en zijn moeder, en hoe een tuin verweven is met verhalen, het snoeien en bemesten van herinneringen.

Carll Cneut pikte onderwerpen en beelden uit het interview op en toverde ze live op het scherm – de moederfiguur tussen soldaten, in de tuin, enz.

Toen het gesprek via het nieuwste boek In het buitengebied, artificiële intelligentie, rouw en mislukte spraakherkenning terechtkwam bij een fragment over letterlijk op moeder gaan zitten, werd het even zo persoonlijk dat Adriaan met een kwinkslag ingreep: "het wordt hier opeens wel erg warm."

Kwam het door de intieme sfeer op het podium? Door de klik tussen Anna en Adriaan? In ieder geval had de auteur dingen gedeeld met het Zin in Zomerpubliek die hij normaal voor zichzelf hield. Het publiek besefte ook dat ze iets bijzonders hadden gehoord en gezien. En trok met een warm gevoel naar buiten. De zon in.

 

Vooraf: 10u - Moeder en kind
Rondleiding door tentoonstelling Moeder en Kind in de kapel van de vroegere Provinciale school voor Vroedvrouwen (PXL Healthcare) – Guffenslaan 39.

Foto voorstelling 20 augustus

Adriaan van Dis © Hans Pool - Carll Cneut - Anna Luyten © Cici Olsson

 

Adriaan van Dis (°1946) groeide op in een familie met een Indische (oorlogs)geschiedenis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij naam maakte met zijn zogenaamde Indische romans, waaronder het uiterst succesvolle Indische duinen. Hij schreef daarnaast karakter- en reisromans en won ondermeer een Gouden Uil. Voor Ik kom terug kreeg hij de Libris Literatuurprijs 2015

www.adriaanvandis.nl

Anna Luyten (°1963) kreeg bekendheid als journaliste door voor een hele reeks Vlaamse en Nederlandse kranten en tijdschriften diepgravende interviews en reportages te maken. Ze was enige jaren juryvoorzitter van de Gouden Uil literatuurprijs.

Carll Cneut (°1969) is internationaal bekend als illustrator van vooral prentenboeken. Van zijn boeken bestaan er bijna 200 vertalingen in een 40-tal talen. Carll Cneut verzamelde een indrukwekkend aantal prestigieuze prijzen: de Vlaamse Cultuurprijs voor Letteren, de Gouden Uil, de Woutertje Pieterse Prijs en nog veel meer.

www.facebook.com/carllcneutillustrator

Vanaf 10 uur kon je iets eten of drinken in Brasserie de Gerlache tegenover de ingang van het ziekenhuis. Na de voorstelling kreeg je er een gratis aperitief.

Boekenverkoop door Boekhandel Grim uit Hasselt.

De voorstelling en de rondleiding vooraf waren toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een mobiliteitsbeperking.

 

Deel dit via