Koen Peeters & Birsen Taspinar - UITVERKOCHT
Douglas Firs (solo)
zaterdag 18 augustus 2018 Sint-Truiden
vzw Wiric - 20u

 

Een mooie, luchtige zolderruimte in zorgcentrum vzw Wiric, feestzaal voor personeel en bewoners, was de ‘place to be’ voor een literair feest met Koen Peeters, Birsen Taspinar en Douglas Firs (solo). 

Vooraf volgden al veel bezoekers de lezing van Koen Stroeken, over Congolese maskers en hun betekenis. Met de nadruk op Congolese, want in Rwanda worden geen maskers gebruikt, zo leerde ons die andere Koen later op de avond.

Douglas Firs, voor de gelegenheid frontman Gertjan solo, ontroerde meteen de uitverkochte zaal met Hannah, in een uitgepuurde versie met enkel stem en gitaar.

Koen Peeters bleek een rasechte verteller, Birsen Taspinar laveerde vlot doorheen zijn verhalen. Tijdens het gesprek bleek dat zowel Koen als Birsen oud-studenten zijn van professor antropologie Renaat Devisch, die model stond voor Remi, de hoofdfiguur in De Mensengenezer. We reisden van de Westhoek naar Rwanda en Congo, met korte tussenstops in Marokko (met dank aan Rachida Lamrabet), Haspengouw en Oostende. En we hoorden over de boerenstiel, WOI, ontwikkelingshulp, psychoanalyse, ‘peloksen’, de kracht van het begroeten en het zwijgen, religie en spiritualiteit. Douglas Firs kon zich helemaal inleven in de verhalen van Koen: zijn songs en de betekenis erachter sloten mooi aan bij het gesprek. Het intieme Montréal op een ontstemde gitaar was een zeer waardige afsluiter.

 

Blader door het fotoalbum

 

Vooraf: 19u - lezing Afrikaanse maskers

Koen Stroeken, professor Afrikaanse antropologie aan de UGent, gaf een zeer gesmaakte uiteenzetting over gebruiken en rituelen rond maskers in de Congolese cultuur.

 

Download de tekst van de lezing

 

Foto voorstelling Koen Peeters

Foto's: Koen Peeters © Koen Broos - Birsen Taspinar © Jimmy Kets - Douglas Firs © Guy Kokken

 

Koen Peeters (°1959) is de auteur van een rijk oeuvre sinds 1988. Acacialaan (2001) haalde de longlist van AKO Literatuurprijs en Gouden Uil. Grote Europese roman (2007) stond op de shortlist van de Librisprijs en werd in verschillende talen vertaald. De grote bekroning kwam er met De mensengenezer dat de ECI Literatuurprijs won.

Birsen Taspinar werkt als therapeute en schreef columns voor Mo*Magazine. In 2013 publiceerde zij de veelbesproken roman Moeders van de stilte. Daarin reconstrueert zij de levensverhalen van enkele vrouwen die naar België kwamen en er moedig hun weg zoeken.

Douglas Firs is een Gentse band die sinds 2012 drie platen uitbracht vol knappe songs in singer-songwriterstijl, vaak met invloeden van country, en op de recentste Hinges of Luck (2017) ook een vleugje elektronica.

 

Boekenverkoop door Boekhandel Grim uit Hasselt.

De voorstelling is toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een mobiliteitsbeperking.

 

Deel dit via