Stefan Hertmans & Phara de Aguirre
Ingrid Godon
zondag 26 augustus 2018 Hasselt
De Nieuwe Zaal - 11u

 

In een festival met dit jaar ‘Portretten’ als thema is Stefan Hertmans meer dan op zijn plaats.

Hij schreef in 2010 het korte verhaal Je portret waarin een geschilderd portret van een overleden echtgenote het hoofdpersonage dwingt tot een bijzondere bekentenis.

Kort daarna verschijnt Oorlog en terpentijn, een internationaal succes. Het werd door de lezers van tijdschrift Knack en de luisteraars van Radio 1 verkozen tot beste boek van de afgelopen 25 jaar. Aan de hand van memoires van zijn grootvader (een schilder!) reconstrueert Stefan Hertmans diens leven voor, tijdens en na WOI.

Ook Hertmans volgende roman, De bekeerlinge, tekent een portret. Ditmaal voeren historische bronnen naar een christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar welvarende leven achter zich laat uit liefde voor een joodse jongen.

Phara de Aguirre gaat in gesprek met Stefan Hertmans.

Ingrid Godon, veelbekroond illustrator van (prenten)boeken, maakt live beelden bij het interview. Zij staat bekend om de prachtige portretten in haar werk.

 

Vooraf: 9u30 - rondleiding door tentoonstelling De mooisten van het land. Een portrettengalerij

Met werk van onder andere Ingrid Godon. In Villa Verbeelding, Bampslaan 35, Hasselt. Op wandelafstand van de voorstelling.

De rondleiding vooraf is volzet. Er zijn wel nog tickets voor de voorstelling om 11u.

 

Foto voorstelling Stefan Hertmans

Foto's: Stefan Hertmans © Thomas Andenmatten - Phara de Aguirre © Koen Broos - Ingrid Godon © Ingrid Godon

 

Stefan Hertmans (°1951) publiceert poëzie, theaterteksten, essays, kortverhalen en romans. Zijn eerste boek Ruimte won meteen de Prijs voor het beste debuut in 1982. Daarna volgt een hele lijst publicaties én bekroningen, met als hoogtepunt wellicht de AKO Literatuurprijs 2014 voor Oorlog en terpentijn en een nominatie voor de Man Booker International Prize voor de Engelse vertaling ervan.

Phara de Aguirre (°1961) is bekend als journaliste en maakt actualiteitsprogramma’s bij de VRT. Sinds vorig jaar presenteert ze op zondag De zevende dag.

Ingrid Godon (°1958) begon als freelance illustrator voor o.a. Averbode. Haar doorbraak kwam er in 2000 met Wachten op matroos (i.s.m. André Sollie). Het boek won o.a. een Gouden Griffel en een Boekenpauw. Het begin van een succesvolle internationale carrière.

 

Je kan ter plaatse nakaarten bij een drankje.

Boekenverkoop door Boekhandel Grim uit Hasselt.

De voorstelling is toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een mobiliteitsbeperking. Bij het voorafje in Villa Verbeelding is de toegang helaas beperkt - er is geen lift.

 

Deel dit via