Stefan Hertmans & Phara de Aguirre - UITVERKOCHT
Ingrid Godon
zondag 26 augustus 2018 Hasselt
De Nieuwe Zaal - 11u

 

Twee pratende mensen op een stoel, spaarzaam verlicht. Achter hen een groot scherm met daarop het live beeld van het tafelblad waarop een dame tekeningen maakte. Meer was niet nodig om een bomvolle Nieuwe Zaal meer dan anderhalf uur in de ban te houden.

Ervaren interviewer Phara de Aguirre verkende met auteur Stefan Hertmans voornamelijk de ontstaansgeschiedenis van diens meesterwerk Oorlog en Terpentijn. Hoe Stefans grootvader kort voor hij stierf 2 cahiers aan hem gaf met handgeschreven herinneringen, onder meer aan de vreselijke tijd aan het front van de Eerste Wereldoorlog. Hoe Stefan het voor zich uit bleef schuiven om er iets mee te doen, tot hij als gepensioneerde leerkracht er de roman uit distilleerde die inmiddels in 26 talen is verschenen.

Maar intussen had de rasverteller Hertmans ons al meegenomen langs bespiegelingen over zijn schrijverschap (“Het enige verschil tussen u en mij is dat ik schrijf. Schrijvers zijn geen ‘andere’ mensen.”) en zijn jeugd (“Op mijn 15de wou ik priester worden. Maar je moet dat relativeren: op mijn 20ste was ik trostkist.”) Over de invloed van jazz op schrijven: “Ik hoor het ritme voor ik speel” – zoals Dizzy Gillespie. En over nog veel meer.

Tenslotte ging het kort nog over Hertmans’ recentste boek De bekeerlinge. Het was fascinerend te horen hoe doorgedreven de research was geweest om van twee teruggevonden oude documenten tot een goed onderbouwde roman te komen.

Ingrid Godon had een fotoboek meegenomen met hele oude foto’s o.a. uit de periode van de Eerste Wereldoorlog. Ze vertelde hoe haar overgrootvader ook aan het front had gevochten. Geïnspireerd door die foto’s ging ze aan het tekenen: het publiek kon dat volgen op het grote doek achter Phara en Stefan. Hun gesprek werd dus live geïllustreerd.

Het publiek smulde van het geheel en bedankte met een terechte ovatie.

 

Blader door het fotoalbum

 

Vooraf: 9u30 - rondleiding door tentoonstelling De mooisten van het land. Een portrettengalerij

Met werk van onder andere Ingrid Godon. In Villa Verbeelding, Bampslaan 35, Hasselt. Op wandelafstand van de voorstelling.

De rondleiding vooraf was volzet en de voorstelling uitverkocht.

 

Foto voorstelling Stefan Hertmans

Foto's: Stefan Hertmans © Thomas Andenmatten - Phara de Aguirre © Koen Broos - Ingrid Godon © Ingrid Godon

 

Stefan Hertmans (°1951) publiceert poëzie, theaterteksten, essays, kortverhalen en romans. Zijn eerste boek Ruimte won meteen de Prijs voor het beste debuut in 1982. Daarna volgt een hele lijst publicaties én bekroningen, met als hoogtepunt wellicht de AKO Literatuurprijs 2014 voor Oorlog en terpentijn en een nominatie voor de Man Booker International Prize voor de Engelse vertaling ervan.

Phara de Aguirre (°1961) is bekend als journaliste en maakt actualiteitsprogramma’s bij de VRT. Sinds vorig jaar presenteert ze op zondag De zevende dag.

Ingrid Godon (°1958) begon als freelance illustrator voor o.a. Averbode. Haar doorbraak kwam er in 2000 met Wachten op matroos (i.s.m. André Sollie). Het boek won o.a. een Gouden Griffel en een Boekenpauw. Het begin van een succesvolle internationale carrière.

 

Je kon ter plaatse nakaarten bij een drankje.

Boekenverkoop door Boekhandel Grim uit Hasselt.

De voorstelling was toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een mobiliteitsbeperking.

 

Deel dit via