Ernest van der Kwast & Lieven Vandenhaute - UITVERKOCHT
Sikhmuzikanten
woensdag 29 augustus 2018 Sint-Truiden
Gurdwara Sangat Sahib (Sikhtempel) - 20u

 

Het was een bijzondere, kleurrijke ervaring in de Gurdwara Sangat Sahib in Sint-Truiden.

Om 18u kregen meer dan 70 ingeschreven bezoekers een lekkere vegetarische maaltijd (‘langer’) aangeboden. Daarna volgde een zeer boeiende uiteenzetting door Jaspreet en Harman over de cultuur en religie van de Sikhs. De vele vragen van de aanwezigen getuigden van een oprechte interesse.

Met enige vertraging en na wat herschikken van microfoons en zitjes – speciaal voor onze voorstelling ter beschikking gesteld - startte Lieven Vandenhaute het gesprek met Ernest Van der Kwast met zijn Indische roots en het succesboek Mama Tandoori. We leerden hoe af te dingen op een bed in een Nederlandse slaapwinkel en dat er in India zeker geen 120 stapelbedden te koop zijn.

Tussendoor zong de priester religieuze liederen begeleid door een jonge medemuzikant. Het publiek – op het tapijt, blootvoets, met sjaals en bandana’s om de hoofden - zat helemaal in de sfeer en vond het moeilijk om niet ter appreciatie te applaudisseren! (Dat mag namelijk niet in het gebedshuis.)

Lieven en Ernest hadden het verder met de nodige humor over Het wonder dat niet omvalt en vooral over De ijsmakers, een hartveroverende roman over Chinees versus Italiaans ijs, Marco Polo en Christoffel Columbus, over familiebanden en poëzie.

Het wonder dat niet omvalt leverde een prachtig voorleesmoment op waarin we ontroerd fan werden van blonde Tatjana, coördinator Fietsles voor Stichting Wilskracht Werkt.

Na een aangepast applaus (wuivende handjes) deed een tevreden publiek sjaals af en schoenen aan en stapte terug de buitenwereld in, die plots iets grijzer leek...

 

Blader door het fotoalbum

 

Vooraf: vanaf 18u - bezoek aan Gurdwaratempel

Rondleiding met een vegetarische maaltijd en het bijwonen van het avondritueel.

 

Foto voorstelling Ernest van der Kwast

Foto's: Ernest van der Kwast © Stephan Vanfleteren - Lieven Vandenhaute © Bart Musschoot

 

Ernest van der Kwast (°1981) is schrijver en columnist, was een tijdje hoofdredacteur van literair tijdschrift Passionate en organiseert literaire evenementen. Zijn roman Mama Tandoori (2010) werd een internationaal succes. Hij werd in Nederland genomineerd voor de NS Publieksprijs. Ernest van der Kwast won in 2016 de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs voor De IJsmakers.

Lieven Vandenhaute (°1966) zorgt al jarenlang voor culturele programma’s op radio en tv. Elke middag praat hij op Radio 1 met de meest uiteenlopende mensen over Nieuwe feiten.

 

De Sikhgemeenschap ontving Zin in Zomer gastvrij in hun gebedshuis. Uit respect volgden wij dan ook een aantal kleding- en gedragsregels.

  • Bescheiden kleding. Hemden in de broek. Geen korte rokken.
  • Iedereen (mannen en vrouwen) bedekte het hoofd met een sjaal of bandana.
  • Bij het betreden tempel trok iedereen schoenen en sokken uit. Iedereen die het fysiek kon, zat op de vloer (tapijt).
  • Geen alcohol of sigaretten in de tempel.

De Gurdwara trakteerde op lekkere hapjes en thee.

Geen boekenverkoop in de tempel. Je kon boeken van Ernest van der Kwast kopen bij de vorige voorstellingen. Hij signeerde ze wel ter plaatse.

 

Deel dit via