Monica Ali & Matthijs de Ridder
Orchestre International du Vetex
vrijdag 31 augustus 2018 Hasselt
Aula Louis Verhaegen (UHasselt) - 20u

 

Een blaasorkest dat de zaal binnenmarcheert en met hun feestelijke muziek het publiek direct mee heeft: de intro van deze slotvoorstelling was er al pal op.

Toen interviewer Matthijs de Ridder en Monica Ali dan het podium opkwamen, kregen we eerst te horen dat het 10 jaar geleden was dat topauteur Monica Ali nog een uitnodiging voor een literair festival had aanvaard. Het was meteen duidelijk dat deze avond bijzonder was.

Het eerste deel van het gesprek ging voornamelijk over Brick Lane, de debuutroman van Ali die een internationale bestseller werd. Matthijs ging op zoek naar de parallellen tussen hoofdpersonage Nazneen en Monica Ali, of tenminste hun leefwerelden. Het ging over ‘fitting in’ twee werelden, een blanke en een gekleurde, over de rijkdom én de moeilijkheden van leven in twee culturen, zowel in het echte leven als in literatuur. Matthijs de Ridder had zich grondig voorbereid en stelde pertinente vragen – Monica Ali ging er geen uit de weg. Het ontlokte haar zelfs de opmerking dat het wel een ‘therapy session’ leek – gelukkig lachte ze erbij.

Het tweede deel draaide rond Untold Story – het verhaal een prinses, Lydia, die wel héél sterk lijkt op wijlen Lady Diana. Alleen heeft Lydia haar dood in een auto-ongeval gefaket en is ze daarna ondergedoken om te ontsnappen aan het prinsessenleven dat hels blijkt te zijn. Monica noemde het verhaal dan ook een ‘inverted fairy tale’ – een omgekeerd sprookje.

Tenslotte kreeg het Zin in Zomerpubliek een primeur: Monica las uit het begin van het manuscript van een nieuw boek waar ze nog aan werkt. Matthijs: ‘What is it about?’ – Monica: ‘I won’t know until I’ve finished it.’ We zijn benieuwd.

L’Orchestre International du Vetex leidde ons al spelend de zaal uit naar de foyer – daar kon het swingend slotakkoord samengaan met een drankje – en aansluitend napraten over een zeer geslaagde Zin in Zomer 2018…

 

Blader door het fotoalbum

 

Vooraf: 17u45 - filmvoorstelling

Zin in Zomer vertoonde de film Brick Lane (Sarah Gavron, 2007) naar het boek van Monica Ali.

Foto voorstelling Monica Ali

Foto's: Monica Ali - Mattijs de Ridder © Koen Broos - Orchestre International du Vetex © Piotr Spigiel

 

Monica Ali (°1967) werd geboren in Dhaka in het huidige Bangladesh. Zij schreef tot op heden een klein, maar hoogstaand oeuvre: Brick Lane (2003), Alentejo Blue (2006), In the Kitchen (2009) en Untold Story (2011) werden meermaals vertaald en internationaal gelezen.

Matthijs de Ridder (°1979) is schrijver en criticus. Hij verzorgde uitgaven van werk van o.a. Louis Paul Boon en Paul van Ostaijen. Maar hij schrijft evenzeer over Charlie Chaplin. In al zijn boeken zoekt hij naar creatieve invalshoeken om het verhaal van onze tijd te vertellen.

Orchestre International du Vetex is een blazersorkest uit Kortrijk en omstreken. Ze speelden al honderden concerten in verschillende bezettingen, en namen vier platen op: Le beau bazar (2005), Flamoek Fantasy (2007), Total Tajine (2011) en Fifavela (2015).

 

Na deze laatste voorstelling kon je bij een drankje nakaarten over de avond en het festival.

Boekenverkoop door Boekhandel Grim uit Hasselt.

De voorstelling was toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een mobiliteitsbeperking.

 

Deel dit via