Monica Ali & Matthijs de Ridder
Orchestre International du Vetex
vrijdag 31 augustus 2018 Hasselt
Aula Louis Verhaegen (UHasselt) - 20u

 

Afsluiten doet Zin in Zomer in stijl met een Britse topauteur: Monica Ali.

Zij kwam de literaire wereld in 2003 binnen langs de grote poort. Brick Lane haalde de shortlist van de prestigieuze Man Booker Prize en werd verfilmd.

De roman – genoemd naar een straat in het hart van de Bengaalse wijk in Londen – volgt Nazneen, een Bengaalse vrouw van 18 die naar Engeland komt om met een oudere man te huwen. Monica Ali schildert een portret waar ze vertrouwd mee is. Zij werd zelf geboren in Bangladesh uit een Bengaalse vader en een Engelse moeder, maar het gezin verhuisde al op haar derde naar Engeland.

Na Brick Lane publiceerde Monica Ali nog een bundel kortverhalen (Het blauw van de Alentejo) en twee romans: In de keuken en Een ongekend verhaaI. Dit laatste, spraakmakende boek vertelt hoe Prinses Diana haar dood in scène heeft gezet om dan onder een andere naam en met een onherkenbaar uiterlijk een nieuw, normaal bestaan op te bouwen.

Monica Ali leest in primeur voor uit het boek waaraan ze werkt. Het gaat over een jonge Brits-Aziatische dokter en de geheimen en leugens die haar relatie met haar familie bedreigen.

Matthijs de Ridder bewees de voorbije jaren in Zin in Zomer al dat hij een rasinterviewer is en literair zeer beslagen. De perfecte man voor deze topvoorstelling.

Het Orchestre International du Vetex wordt soms een feestfanfare genoemd, maar dat doet hen tekort. Het Frans-Belgische gezelschap speelt wat zij zelf World Brass noemen met invloeden van Balkanmuziek over polka tot latin. Een feestelijk einde van het festival wordt het in ieder geval!

 

Voorstelling in het Engels.

 

Vooraf: 17u45 - filmvoorstelling

Zin in Zomer vertoont de film Brick Lane (Sarah Gavron, 2007) naar het boek van Monica Ali.

Kies een ticket met gratis voorafje.

Foto voorstelling Monica Ali

Foto's: Monica Ali - Mattijs de Ridder © Koen Broos - Orchestre International du Vetex © Piotr Spigiel

 

Monica Ali (°1967) werd geboren in Dhaka in het huidige Bangladesh. Zij schreef tot op heden een klein, maar hoogstaand oeuvre: Brick Lane (2003), Alentejo Blue (2006), In the Kitchen (2009) en Untold Story (2011) werden meermaals vertaald en internationaal gelezen.

Matthijs de Ridder (°1979) is schrijver en criticus. Hij verzorgde uitgaven van werk van o.a. Louis Paul Boon en Paul van Ostaijen. Maar hij schrijft evenzeer over Charlie Chaplin. In al zijn boeken zoekt hij naar creatieve invalshoeken om het verhaal van onze tijd te vertellen.

Orchestre International du Vetex is een blazersorkest uit Kortrijk en omstreken. Ze speelden al honderden concerten in verschillende bezettingen, en namen twee platen op: Le beau bazar (2005) en Flamoek Fantasy (2007).

 

Na deze laatste voorstelling kan je bij een drankje nakaarten over de avond en het festival.

Boekenverkoop door Boekhandel Grim uit Hasselt.

De voorstelling is toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een mobiliteitsbeperking.

 

Deel dit via