Terugblik 2019 - 10 jaar Zin in Zomer

 

Festivaldag Poëzie
zondag 11 augustus 2019
Abdijsite Sint-Truiden

Om de 10de Zin in Zomer gepast te openen stond een uitgebreid ontbijtbuffet klaar. En twee dichteressen in topvorm. Lisette Ma Neza op haar best met slam gedichten over taal, over onze moeders en dochters - ontroerend en pakkend. Delphine Lecompte betoverde de zaal met haar bedeesde zeepzieder: grappig, relativerend, vol emotie en tragiek.

Vlaggetjes, strandstoelen, de gezellige bar van de wereldwinkel, een boekenstand en leeshoekje zorgden op de abdijsite voor een feestelijke sfeer. De fanfare en de ijsjeskar versterkten het zin in zomergevoel nog.

Een eerste groep vertrok met dichter Lotte Dodion en stadgids Peter, op zoek naar oude gebinten en een boer die Gangulfus heette, benieuwd naar de anekdotes en gedichten verbonden aan vijf bijzondere plekken in de stad.

De voorstelling Haren vol banaan van Erik van Os scoorde zowel bij kinderen als ouders: bananen dienden even als  instrumenten en werden daarna opgegeten, er werd gezongen en gedicht, iedereen werd er vrolijk van.

In de academiezaal ging het er iets ernstiger aan toe. Matthijs De Ridder nam ons mee door het levensverhaal van de grote dichter Paul Van Ostaijen terwijl Wilderman een muzikale tegenhanger bracht: de sfeer van de wereld en het tijdperk van Paul Van Ostaijen werd zeer tastbaar. Jazz en lichtheid, later feesten van angst en pijn.

Inmiddels kreeg Jee Kast buiten zere vingers van het typen op zijn ouderwetse machine, maar het leverde pareltjes van dichterlijke portretten op! De poëziefiets spuwde gedichten en er werden zinnen verzonnen op de zinnenverzinzintafel. Bovenop de crypte werd er getekend met stoepkrijt, beneden in het duister zowaar met licht!

In de slotvoorstelling ging Ihsane Chioua Lekhli in gesprek met Oek de Jong. Het werd een zeer aimabel en charmant gesprek, over Proust, Flaubert, Stendhal en andere inspiratiebronnen, over Nederlandse literatuur in het algemeen en het werk van Oek in het bijzonder. Over zijn pen die niet krast op papier - daarvoor heb je een ganzenveer nodig - maar nog steeds de voorkeur geniet boven een computer. Over zijn gedisciplineerd schrijfschema en zijn nieuwe nog te verschijnen roman. En over poëzie: Oek de Jong selecteerde gedichten van Van Ostaijen, Jellema en Reints. De gedroomde afsluiter van de eerste festivaldag van Zin in Zomer 2019.

Blader hier door het fotoalbum.

 

Timetable Sint-Truiden

 

 

Festivaldag Literatuur
zondag 18 augustus 2019
Thor Central Genk

De regen die sinds de avond voordien met bakken uit de hemel was gevallen stopte op de middag – net op tijd voor een mooie Zin in Zomernamiddag in en rond Thor Central.

Buiten aan de ingang zorgden de boekentent, gedeeld door Standaard Boekhandel en Malpertuis, en het Thor Terrazza  voor een gezellige ontmoetingsplek.

In het auditorium nam dichter en rasperformer Peter Holvoet-Hanssen ons meteen mee op een reis door de geschiedenis van de poëzie die uitmondde bij zijn eigen poëtisch testament Blauwboek. Peters ongedwongen humor en enthousiasme sloeg meteen aan. Wat later op de middag trok hij ook nog eens met een groep jongeren op Sporentocht over de hele festivalsite.

Intussen leidden Yoeri en Julie (GA voor Kunst & Kunsttruck) een workshop ‘rare vogels’. Kinderen (en stiekem ook iets minder ‘jongeren’) tekenden, knipten en plakten tenslotte alles via stop motion aan elkaar tot een animatiefilm. Leuk en best indrukwekkend.

Indrukwekkend – maar op een heel andere manier – was ook de première van De Steen. Regisseur Hüseyin Umaysiz bewerkte het verhaal uit de bundel VertelGenkVertel tot een monoloog die door Layla Önlen zeer intens werd gespeeld. Het publiek volgde haar door de ruimte in het oude mijngebouw, wat de beleving zeer versterkte. Knap!

Dat was ook de flamencovoorstelling door Silvia León & Rosas del Alma. Aansluitend kregen de bezoekers zelf de eerste flamencopassen aangeleerd.

Een grote groep verzamelde buiten voor een wandeling door Thor Park onder leiding van rangers van Nationaal Park Hoge Kempen en met centrale gast van de dag Stefan Brijs. Het was erg interessant hoe de geschiedenis van de steenkoolmijn zo bepalend was voor de omgeving en hoe de natuur (planten, vogels) de link legde naar werk waar Stefan in zijn Andalusische thuis aan bezig was en waaruit hij enkele fragmenten voorlas.

Vogels stonden uiteraard ook centraal in de lezing van Begijn Le Bleu (in avant-première) geïnspireerd door zijn podcast Fwiet! Fwiet!

In de slotvoorstelling interviewde Phara de Aguirre auteur Stefan Brijs. Het gesprek leidde van zijn Genkse roots (“nog steeds thuis”) over zijn eerste literaire probeersels naar de impact van het wereldwijde succes van De engelenmaker. Maya Fridman speelde tussendoor op cello enkele goed gekozen stukken – virtuoos én ontroerend! Het gesprek ging verder van de verhuizing naar Andalusië (op zoek naar stilte en afzondering om te schrijven) naar het in september te verschijnen Zonder liefde waarvan we als afsluiter een voorsmaakje kregen.

Blader hier door het fotoalbum.

 

Timetable Genk

 

 

Festivaldag Illustratie
zondag 25 augustus 2019
Villa Verbeelding & De Nieuwe Zaal Hasselt

Op de laatste festivaldag had de Zomer er Zin in! Met al dan niet geïmproviseerde waaiers en flesjes koel water ging een internationaal publiek de strijd aan tegen de tropische hitte. Respect!

De dag was al in de voormiddag begonnen met een ontbijtvoorstelling in Villa Verbeelding. De deelnemers stelden illustrator Mélanie Rutten vragen die zij beantwoordde met een ter plaatse geschilderde illustratie. Aansluitend nam Mélanie de groep mee op verkenning door de tentoonstelling Op een dag, misschien… over haar werk.

Binnen én buiten aan De Nieuwe Zaal had Bibliotheek Hasselt Limburg gezorgd voor een gezellige leeshoek met strandstoelen, zitzakken en natuurlijk stapels boeken. Op een digitale kamishibai kon je verhalen volgen, en in de foyer ging jong en oud aan de slag met een wandgrote illustratie van Lies Schroeyen en Charlotte Froyen die aanvulling kon gebruiken en met een green screen dat (een deel van) jezelf in een cover van een prentenboek verwerkte.

De Wereldwinkel voorzag de dorstigen van de nodige verfrissing en voor een hongertje was de food truck maar een paar passen verwijderd. Boekhandel Grim had een stand in de foyer waar dus ook intellectuele honger kon gestild worden.

Het Stadsmus aan de overkant maakte plaats voor leuke workshops (zine-strip maken met Nina en Jeff, personages bedenken met Lize Vanhoof, manga met Xana en Jana). Alain Verster, de illustrator die het affichebeeld voor Zin in Zomer 2019 tekende, verklapte je de geheimen van zijn bijzondere tekentechniek.

In een aula van de UCCL bracht Sassafras De Bruyn tot 3 keer toe haar voorstelling Het meisje dat een vogel werd.

De Grote Zaal liep ondanks de loden hitte achtereenvolgens vol voor de presentaties van illustratoren Sebastiaan Van Doninck, Rébecca Dautremer en Mélanie Rutten, en voor Every Picture Tells A Story. Voor die laatste voorstelling namen Rébecca Dautremer en Carll Cneut naast elkaar plaats aan een tafel die van bovenaf geprojecteerd werd op het grote scherm achter hen. Lies Van Gasse legde hen een selectie voorwerpen voor en stelde daar vragen bij. Rébecca en Carll vertelden, tekenden, gingen zowel verbaal als op papier met elkaar in dialoog. Een unieke, vaak grappige en altijd interessante voorstelling rond twee toppers die het duidelijk uitstekend met elkaar kunnen vinden.

De twee schrijvers die daarna het podium opkwamen, kunnen het ook al jaren goed met elkaar vinden. Christophe Vekeman kroop in de dienende rol van interviewer – het werk van Erwin Mortier stond centraal. De toon werd ernstiger en wat zwaardere onderwerpen werden niet gemeden. (Maar er kon af en toe ook gelachen worden.) Op het scherm zagen we intussen een tekening groeien die Sebastiaan Van Doninck live maakte bij het interview. Het hele gesprek stond aan het eind dus ook visueel op papier – en Erwin Mortier was duidelijk erg blij toen hij het gesigneerde origineel van Sebastiaan cadeau kreeg. Een mooi moment om de 10de Zin in Zomer – en de eerste in een nieuw formaat – mee af te sluiten.

Blader hier door het fotoalbum.

 

timetable Hasselt