Festivaldag Literatuur
in Genk
zondag 18 augustus 2019
Thor Central - vanaf 13u30

 

In Genk kan je met de hele familie naar Thor Park voor een heerlijke literaire dag vol rare vogels, letterlijk en figuurlijk. Kom genieten van een matineevoorstelling van de winnaar van de Louis Paul Boonprijs, flamencomuziek en -dans, wandelingen, performances en workshops voor jong en oud. Genkenaar en wereldburger Stefan Brijs reist speciaal uit Andalusië af om er samen met jullie een zinderende zomerdag van te maken. Ontdek de talloze activiteiten in het teken van zijn oeuvre.

 

Timetable Genk

PROGRAMMA

Met festivalticket (alle voorstellingen):

Peter Holvoet-Hanssen - Blauwboek: zijn poëtisch testament
14.00-15.00 in Auditorium Thor Central
 - festivalticket

Peter Holvoet-Hanssen, Vlaanderens meest eigenzinnige taaltovenaar, zet alles op alles: Blauwboek is niets minder dan een brandbom, een storm bij heldere hemel. Humor wordt hilarische kitsch, droefenis kleurt donkerblauw. Na een adembenemende reeks kruisweggedichten eindigt dit poëzietestament met een zwierig lied.

Peter Holvoet-Hanssen is auteur, dichter, troubadour en – hij neemt het ons vast niet kwalijk – een beetje een rare vogel. Hem live aan het werk zien, is een onvergetelijk feest!

Silvia León & Rosas del Alma - dansvoorstelling
15.30-16.00 in Auditorium Thor Central
 - festivalticket

We brengen jullie alvast een stapje dichter bij de Andalusische wereld van Stefan Brijs. Flamenco-expert Silvia León neemt je mee op sleeptouw in deze wervelende dansvoorstelling en toont alle facetten van de passionele en expressieve dans.

Livemuziek van het duo Rosas del Alma - een sensuele ontmoeting tussen flamencogitaar en nyckelharpa - maakt de zuiderse ervaring compleet.

Flamenco - workshop voor groot en klein
16.00-17.00 in Auditorium Thor Central
 - festivalticket

Na het zien van de flamencovoorstelling kan het niet anders of je voeten beginnen te tikken op het parket. Je moet bewegen. Silvia toont je met enkele simpele passen hoe je op je volgende vakantie in Andalusië indruk kan maken op menig Spanjaard, of hoe je gewoon heerlijk kan genieten van muziek en dans. De workshop is geschikt voor iedereen!

Begijn Le Bleu - Fwiet! Fwiet! een rare vogellezing (avant-première!)
18.00-19.00 in Auditorium Thor Central
 - festivalticket

Begijn Le Bleu ken je wellicht als cabaretier en foute vriend, maar dat hij ook thuis is in de vogelwereld is misschien een verrassing. Hij heeft nochtans al een hele tijd de razend leuke en populaire podcast Fwiet! Fwiet! Vanaf september gaat hij op tournee met een lezing over vogels in de Lage Landen. Zin in Zomer krijgt de avant-première! Vogelspotters, natuurliefhebbers en iedereen die meer wil weten over alles wat vliegt en pluimen heeft, haal uw hartje op.

Stefan Brijs in gesprek met Phara de Aguirre - muzikaal intermezzo: Maya Fridman
20.00 in Auditorium Thor Central
 - festivalticket

Stefan is speciaal voor zininzomer uit Andalusië afgereisd naar zijn geboortestad. Phara de Aguirre blikt met hem terug op zijn rijke loopbaan en we krijgen in avant-première een voorsmaakje van zijn nieuwste roman Zonder liefde.

De muziek wordt verzorgd door Dutch Classical Talent, Maya Fridman. De van origine Russische celliste verbindt verschillende werelden door middel van poëzie, snaren en de menselijke stem. Ze omarmt haar cello als was het haar minnaar en de muziek die dat voortbrengt laat je zinderen. Het perfecte einde van een zwoele zinzomeravond.

 

Met festivalticket (alle voorstellingen)
of namiddagticket (alle doorlopende voorstellingen):

Boekenmarkt
14.00-18.00 in Barbarazaal Thor Central
 - festivalticket of namiddagticket

Kom gezellig snuisteren tussen de boeken van boekhandel Malpertuis en Standaard Boekhandel.

Digitale Kamishibai
14.00-18.00 in Barbarazaal Thor Central
 - festivalticket of namiddagticket

Op ons gezellige leesplein kan je alvast beginnen lezen in je nieuwe aanwinsten. De kinderen kunnen via de vertelkiosk luisteren naar meer dan 21 verhalen in verschillende talen.

Sporentocht: met Peter Holvoet-Hanssen op schattenjacht (10+)
15.30-16.30 in Barbarazaal Thor Central / Stedelijk Park
 - festivalticket of namiddagticket

Op stap gaan met Peter Holvoet-Hanssen is een ware belevenis! Na een avontuurlijke wandeling maken we een groepsgedicht en een heuse schatkaart. Tijdens de sporentocht moet je al je zintuigen op scherp zetten: niet horen maar luisteren, niet kijken maar zien. Met Peter word je een woordenjutter en woordenrover, de gevonden woorden tover je om tot echte parels voor een schatkist.

Boek(en)kunst – workshop rare vogels (8-12 jaar)
14.00-15.30 en 16.00-17.30 in Barbarazaal Thor Central
 - festivalticket of namiddagticket

Yoeri Slegers en Julie Van Aelst geven les aan de Genkse Academie (GA) voor Kunst. Het is hun passie om kinderen met blozende wangen kunst te zien maken. Laat je door prentenboekenmaker Yoeri en creatieve duizendpoot Julie inspireren via boeken, verhalen en illustraties en ga dan zelf aan de slag. Eerst tekenen we de raarste vogels en dan maken we er een filmpje mee! Uploaden en je bent een YouTubehit!
met dank aan GA voor Kunst

De Steen door Layla Önlen & Hüseyin Umaysiz (première)
14.30, 15.30 en 17.00 in Barbarazaal Thor Central (duur: 25 min.)
 - festivalticket of namiddagticket

Layla Önlen is in Neerpelt geboren, heeft Turks-Arabische roots en is een echte wereldburger in hart en ziel. Speciaal voor Zin in Zomer ging ze samen met de Koerdisch-Brusselse regisseur Hüseyin Umaysiz aan de slag met het verhaal De Steen uit het boek VertelGenkVertel van Stefan Brijs (redactie) en Koenraad Tinel (illustratie). Thor Park is het ideale decor voor dit verhaal van een Turkse vrouw die haar man volgt op zoek naar het zwarte goud.

Deze performance gaat in première tijdens Zin in Zomer en zal daarna op tournee gaan.
met dank aan Theater Antract i.s.m Bibliotheek Genk

Wandelen met Stefan Brijs
16.30-17.30 in Thor Park
 - festivalticket of namiddagticket

Thorpark is het gebied van 10 km2 achter de voormalige mijn van Waterschei. Je vindt hier alles wat de Hoge Kempen te bieden heeft: mijnsteenbergen te midden van heide en dennenbossen, een mooie beekvallei, jeneverbessen en landduinen.

Een gids van het Nationaal Park Hoge Kempen gaat met jou en Stefan Brijs op pad doorheen dit prachtige wandelgebied in een uniek historisch kader. We besteden bijzondere aandacht aan de vogels die er te zien en te horen zijn.

 

Foto artiesten Genk

Foto's: Peter Holvoet-Hanssen © Koen Broos - Silvia León © Silvia León - Begijn Le Bleu - Stefan Brijs © Diego Franssens - Layla Önlen © Aylin Koksal - Hüseyin Umaysiz

Lees hier meer over de deelnemende artiesten.

 

We zijn te gast in Thor Park, een prachtig domein in de schaduw van de mijnterrils van Waterschei. De site werd gerenoveerd zonder afbreuk te doen aan het indrukwekkende karakter van de voormalige mijnsite. Wil je de festivaldag al wat vroeger beginnen? Er is op en rond Thor Park nog van alles te beleven. Bezoek het Mijndepot, maak één van de elf wandelingen uitgestippeld door het Nationaal Park Hoge Kempen of ga picknicken aan de terril.

Met de steun van Thor Central

 

PRAKTISCH

Meld je vanaf 13.30 aan in Thor Central (André Dumontlaan 67) en ruil je festival- of namiddagticket in voor een festivalbandje.

Hier vind je meer info over de verschillende tickets.

Verfrissingen en versnaperingen zijn te verkrijgen bij Thor Terrazza.

Opgelet! Sommige activiteiten vinden doorlopend plaats, andere hebben een begin- en einduur.

De hele festivalsite is toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een mobiliteitsbeperking.

 

Deel dit via