Festivaldag Illustratie
in Hasselt
zondag 25 augustus 2019
Villa Verbeelding vanaf 10u30 - De Nieuwe Zaal vanaf 13u30

 

Op de laatste festivaldag had de Zomer er Zin in! Met al dan niet geïmproviseerde waaiers en flesjes koel water ging een internationaal publiek de strijd aan tegen de tropische hitte. Respect!

De dag was al in de voormiddag begonnen met een ontbijtvoorstelling in Villa Verbeelding. De deelnemers stelden illustrator Mélanie Rutten vragen die zij beantwoordde met een ter plaatse geschilderde illustratie. Aansluitend nam Mélanie de groep mee op verkenning door de tentoonstelling Op een dag, misschien… over haar werk.

Binnen én buiten aan De Nieuwe Zaal had Bibliotheek Hasselt Limburg gezorgd voor een gezellige leeshoek met strandstoelen, zitzakken en natuurlijk stapels boeken. Op een digitale kamishibai kon je verhalen volgen, en in de foyer ging jong en oud aan de slag met een wandgrote illustratie van Lies Schroeyen en Charlotte Froyen die aanvulling kon gebruiken en met een green screen dat (een deel van) jezelf in een cover van een prentenboek verwerkte.

De Wereldwinkel voorzag de dorstigen van de nodige verfrissing en voor een hongertje was de food truck maar een paar passen verwijderd. Boekhandel Grim had een stand in de foyer waar dus ook intellectuele honger kon gestild worden.

Het Stadsmus aan de overkant maakte plaats voor leuke workshops (zine-strip maken met Nina en Jeff, personages bedenken met Lize Vanhoof, manga met Xana en Jana). Alain Verster, de illustrator die het affichebeeld voor Zin in Zomer 2019 tekende, verklapte je de geheimen van zijn bijzondere tekentechniek.

In een aula van de UCCL bracht Sassafras De Bruyn tot 3 keer toe haar voorstelling Het meisje dat een vogel werd.

De Grote Zaal liep ondanks de loden hitte achtereenvolgens vol voor de presentaties van illustratoren Sebastiaan Van Doninck, Rébecca Dautremer en Mélanie Rutten, en voor Every Picture Tells A Story. Voor die laatste voorstelling namen Rébecca Dautremer en Carll Cneut naast elkaar plaats aan een tafel die van bovenaf geprojecteerd werd op het grote scherm achter hen. Lies Van Gasse legde hen een selectie voorwerpen voor en stelde daar vragen bij. Rébecca en Carll vertelden, tekenden, gingen zowel verbaal als op papier met elkaar in dialoog. Een unieke, vaak grappige en altijd interessante voorstelling rond twee toppers die het duidelijk uitstekend met elkaar kunnen vinden.

De twee schrijvers die daarna het podium opkwamen, kunnen het ook al jaren goed met elkaar vinden. Christophe Vekeman kroop in de dienende rol van interviewer – het werk van Erwin Mortier stond centraal. De toon werd ernstiger en wat zwaardere onderwerpen werden niet gemeden. (Maar er kon af en toe ook gelachen worden.) Op het scherm zagen we intussen een tekening groeien die Sebastiaan Van Doninck live maakte bij het interview. Het hele gesprek stond aan het eind dus ook visueel op papier – en Erwin Mortier was duidelijk erg blij toen hij het gesigneerde origineel van Sebastiaan cadeau kreeg. Een mooi moment om de 10de Zin in Zomer – en de eerste in een nieuw formaat – mee af te sluiten.

 

Blader hier door het fotoalbum.

 

 

timetable Hasselt

 

PROGRAMMA

Met ontbijtticket:

Ontbijtvoorstelling met Mélanie Rutten (Engels/Frans)
11.00-13.00 in Villa Verbeelding

Geniet van een overheerlijk ontbijt op de zolder van Villa Verbeelding in het charmante gezelschap van Mélanie Rutten. Wie dacht enkel een gezellige babbel te slaan met de Brusselse illustrator zal aangenaam verrast worden. Met pen en papier in de aanslag formuleert ze antwoorden op al uw vragen over kunst, literatuur en wat je nog meer wilt weten. Aansluitend aan het ontbijt geeft Mélanie een rondleiding in de tentoonstelling Op een dag, misschien… De wereld van Mélanie Rutten.
i.s.m. Oxfam Wereldwinkel

 

Met festivalticket (alle voorstellingen behalve ontbijtvoorstelling):

Sassafras De Bruyn - familievoorstelling Het meisje dat een vogel werd (6+)
15.00, 16.00 en 17.00 in Aula De Nieuwe Zaal
 - festivalticket
(duur: 20 min.)

Sassafras De Bruyn maakt prachtige prentenboeken en we kennen haar ook van Iedereen beroemd. Zij brengt de sprookjesachtige familievoorstelling Het meisje dat een vogel werd. Een betoverend verhaal over een meisje dat geleidelijk aan vleugels krijgt en wegvliegt uit haar dorp.
i.s.m. Ciné Martiko

Illustratoren aan het woord – Illustrators' talk

Voor een keer ruilen drie illustratoren de tekentafel in voor een podium. Ontdek tijdens deze lezingen de inspiratiebronnen en technieken van Sebastiaan Van Doninck, Rébecca Dautremer en Mélanie Rutten.

Sebastiaan Van Doninck - lezing in het Nederlands
14.00-15.00 in de Grote Zaal
 - festivalticket

Als illustrator van prentenboeken en tijdschriften verwierf Sebastiaan Van Doninck internationale faam. In zijn studio in het bos creeërt hij een kleurrijk universum waarin de jaren ’50 nooit ver weg lijken. Maar opgelet, achter de vrolijke kleuren schuilt soms iets donkers.

Rébecca Dautremer - lecture in English
15.00-16.00 in de Grote Zaal
 - festivalticket

Fairytales, classics, a novel and even the Bible… Rébecca Dautremer doesn’t shy away from any subject. With her colour palette and artistic style she enchants audiences all over the world.

Mélanie Rutten - lecture in English
16.00-17.00 in de Grote Zaal
 - festivalticket

Animals and nature are at the center of Mélanie Rutten’s books. With a fluid, expressive line and delicate brushstrokes Mélanie creates a dreamy and colourful world for these creatures. Her unique and eclectic style is simply fascinating.

Rébecca Dautremer / Carll Cneut - Every picture tells a story (in English)
18.30-19.45 in de Grote Zaal
 - festivalticket

During Summer School Villa Verbeelding 2018 Carll Cneut en Rébecca Dautremer got the idea for this unique performance. Our host for this evening is Lies Van Gasse, she will ask the illustrators about their inspiration, passions and work. They will draw the answers. The pencils are sharpened, the paper is present: ready, set, go!

Erwin Mortier in gesprek met Christophe Vekeman - live illustraties: Sebastiaan Van Doninck
20.30-22.00 in de Grote Zaal
 - festivalticket

Christophe Vekeman gaat in gesprek met Vlaams dichter en prozaïst Erwin Mortier. Ook zal Mortier het publiek een voorsmaakje geven van zijn nieuwe roman. Twintig jaar na zijn debuutroman Marcel verschijnt in september 2019 de opvolger: De onbevlekte. De verhalen van deze avond inspireren Sebastiaan Van Doninck bij het maken van live illustraties.

 

Met festivalticket (alle voorstellingen behalve ontbijtvoorstelling)
of namiddagticket (enkel doorlopende voorstellingen):

Bezoek tentoonstelling Mélanie Rutten (5+)
14.00-18.00 in Villa Verbeelding 
- festivalticket of namiddagticket

Een kampvuur bij het meer, de ondergaande zon, nachtelijke avonturen… De boeken van Mélanie Rutten baden in een mysterieuze sfeer, waarin de personages leven op het ritme van de seizoenen, in harmonie met de natuur. Ontdek haar werk in de tentoonstelling Op een dag, misschien... De wereld van Mélanie Rutten. Mélanie Rutten bedacht een doeboekje voor iedereen vanaf 5 jaar. Ga ermee op pad doorheen haar mysterieuze wereld!

Boekenstand boekhandel Grim
14.00-18.00 in Foyer De Nieuwe Zaal 
- festivalticket of namiddagticket

Zin om een boek van een van de deelnemende auteurs/illustratoren mee naar huis te nemen? Boekhandel Grim zorgt voor een fijn boekenaanbod.

Lies Schroeyen en Charlotte Froyen - Interactieve muurtekening
14.00-18.00 in Foyer De Nieuwe Zaal 
- festivalticket of namiddagticket

Er was eens… een wit doek, twee leerkrachten van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten en heel veel stiften en krijtjes. Jong en oud toveren samen met illustratoren Lies en Charlotte de witte muur om tot een bruisend stadslandschap!

Lounge
14.00-18.00 in Foyer De Nieuwe Zaal 
- festivalticket of namiddagticket

Even tijd nodig om uit te blazen tussen al die creatieve workshops? Geen nood: de bibliotheek voorziet het nodige leesvoer en creëert een oase van rust in de lounge.

Op de foto met je boekenheld (4+)
14.00-18.00 in Foyer De Nieuwe Zaal 
- festivalticket of namiddagticket

Altijd al eens willen verdwijnen in de fantasiewereld van je favoriete illustrator? Poseer op de cover van je favoriete boek met green screen. Like en share de foto en vergeet ons zeker niet te taggen #zininzomer.
Organisatie Bibliotheek Hasselt Limburg

Maak een zine-strip met Nina en Jeff (6+)
14.00-15.15 en 15.30-16.45 in Het Stadsmus 
- festivalticket of namiddagticket

Heb je altijd gedroomd van je eigen strip? Illustratoren Nina Troosters en Jeff Swinnen helpen je op weg: bedenk een verhaal, maak je tekeningen en ga naar huis met je zelfgemaakte miniatuur strip. Ouders mogen zeker meedoen!
i.s.m. PXL-MAD Illustratie

Bedenk je eigen personage met Lize Vanhoof (5+)
14.00-14.40 en 15.00-15.40 in Het Stadsmus 
- festivalticket of namiddagticket

Illustrator Lize Vanhoof is net afgestudeerd en houdt van experimenteren met personages. Wil je ook eens proberen? Lize toont haar tekeningen en helpt je op weg om een figuur te bedenken: een vrolijke stoel, een droeve hond of een ondeugende opa, alles kan! Je krijgt enkele instructies en dan… laat je jouw verbeelding de vrije loop! De workshop is geschikt voor kinderen én ouders.
i.s.m. PXL-MAD Illustratie

Workshop manga (14+)
14.00-18.00 in Het Stadsmus 
- festivalticket of namiddagticket

Het zijn niet alleen de Japanfans die tegenwoordig een collectie Japanse strips in de boekenkast hebben staan. Manga wint al jaren aan populariteit in het Westen. Leer tijdens de workshop meer over de verschillende tekenstijlen van deze kunstvorm en tover jezelf om tot een ware mangaka.
Organisatie Japanse tuin Hasselt

Workshop Alain Verster (6-12 jaar en ouders)
14.00-18.00 
- festivalticket of namiddagticket

Illustrator Alain Verster maakte het affichebeeld voor Zin in Zomer 2019. Hij is bekend van het prentenboek De duif die niet kon duiken en Vasco, het voetbalvarkentje. Hij neemt je mee in zijn dromerige en nostalgische wereld. Met crêpetape kopieert hij foto’s en afbeeldingen om ze daarna te bewerken met kleurpotloden en verf. Hij verklapt je al zijn geheimen over deze bijzondere tekentechniek en geeft je de nodige tips & tricks. Gewapend met tape en potloden ga je daarna zelf aan de slag!
Organisatie Bibliotheek Hasselt Limburg

Digitale Kamishibai
14.00-18.00 in De Nieuwe Zaal 
- festivalticket of namiddagticket

De digitale vertelkiosk bevat een schat aan verhalen in maar liefst 21 talen. Kom jij ook luisteren?

 

Foto artiesten Hasselt

Foto's: Mélanie Rutten - Sassafras De Bruyn © Hervé Debaene - Sebastiaan Van Doninck © Patrick Verbeeck - Rébecca Dautremer - Carll Cneut - Erwin Mortier © Stephan Vanfleteren - Christophe Vekeman © Jonas Lampens

Lees hier meer over de deelnemende artiesten.

 

In het midden van een kunstzinnige buurt zetten De Nieuwe Zaal, Hogeschool UCCL en Het Stadsmus de deuren wijd open voor Zin in Zomer. De theaterzaal was de perfecte locatie voor prachtige voorstellingen met live illustraties. In Het Stadsmus kon je naast de workshops ook een stukje Hasseltse geschiedenis opsnuiven in een van de expo’s. De hele festivallocatie werd binnen en buiten ingevuld met fijne, creatieve en lekkere activiteiten.

Met dank aan UCLL, Het Nieuwstedelijk, Het Stadsmus en Huis van het Kind

 

Ochtend: aanmelden vanaf 10.30 in Villa Verbeelding (Bampslaan 35) met ontbijtticket.

Namiddag en avond: aanmelden vanaf 13.30 aan in De Nieuwe Zaal (Maastrichterstraat 96) voor een festivalbandje.

Hier vind je meer info over de verschillende tickets.

Hapjes en drankjes werden voorzien door Oxfam Wereldwinkel en foodtruck Gezellig.

 

De Nieuwe Zaal en Het Stadsmus waren toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een mobiliteitsbeperking. Villa Verbeelding was niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

 

Deel dit via