Een hele zomer lang Zin in Zomer
in Genk, Hasselt en Sint-Truiden


Zin in Zomer, een héle zomer lang! In 2020 was er niet enkel een festivalweekend, maar kon je de hele zomer lang tentoonstellingen bezoeken en allerlei activiteiten meemaken in de drie steden. Het thema 'Natuur' liep als een rode draad door Zin in Zomer 2020. Hieronder een overzicht:

 

GENK - HASSELT - SINT-TRUIDEN - TIPS

 

Een zomer lang Zin in Zomer in Hasselt

Deze zomer wordt Hasselt omgetoverd tot een kleurrijke stadsjungle boordevol illustratie. Een parcours door de binnenstad voert je langs liefst zes tentoonstellingen: Dier Stad, Diep in het bos, Vlaamse illustratoren in Bratislava, De wondere wereld van Stef, Dioraam en Dier vrienden. De rode draad is natuur, want illustratoren zijn gefascineerd door de aantrekkingskracht van het bos. In vele boeken stap je binnen in een wereld vol betoverende bomen en bijzondere dierenfiguren. Wij gidsen je alvast rond.

1. Expo Dier stad

Tijdens de zomervakantie worden de straten van Hasselt bevolkt door 26 beestig mooie illustraties van het Hasseltse creatieve duo Coco & June (Karen Leten en Barbara Soenen). Deze tentoonstelling in openlucht is tegelijk ook een spannende zoektocht met allerlei dierenweetjes. Neem zowel je verrekijker als vergrootglas mee en ga al wandelend op zoek naar bijzondere dieren. Spits je oren want er is een hele beestenboel verstopt. Als kers op de taart geven Coco & June al een eerste inkijk in hun nieuwe boek dat in augustus zal verschijnen.

Een organisatie van Bibliotheek Hasselt met Coco & June

>> In de Hasseltse binnenstad - vanaf 1 juli - gratis - vanaf 6 jaar - meer info vind je hier
>> Download hier je plannetje.

Dier Stad   Plan dier stad

Onderweg ontmoet je niet enkel de dieren uit de boeken van Coco & June, maar kan je ook de andere expo’s ontdekken.

 

2. Expo Diep in het bos

Hoe zien illustratoren het bos? Deze tentoonstelling voor jong en oud neemt je mee naar het werk van vijf hedendaagse tekentalenten: Carll Cneut, Maria Dek, Jan De Kinder, Anne Brouillard en Tom Schamp. Verder kan je de schetsen van verschillende illustratoren bewonderen. In filmpjes delen ze persoonlijke verhalen en tonen ze hoe je een boom schetst, elk op hun eigen manier. Kinderen ontdekken de tentoonstelling met een avontuurlijk parcours. Via een 'zigzagboekje' ontplooit zich een pad van bomen en opdrachten waarmee je met het hele gezin aan de slag kan.

>> In Villa Verbeelding, Bampslaan 35, Hasselt - de hele zomer - je betaalt toegang tot het museum - meer info vind je hier

diep in het bos   Anne Brouillard
illustraties: Carll Cneut / Anne Brouillard

 

3. Expo Vlaamse illustratoren in Bratislava

Ontdek de Vlaamse selectie van de illustratoren van de Biënnale van Bratislava. Deze internationale tentoonstelling is één van de oudste en meest prestigieuze evenementen rond kinderboekillustraties. Nu de werken terug in België zijn, kan je de illustraties bewonderen van Ann De Bode, Toon Delanote & Charlotte Peys, Gerda Dendooven, Pieter Gaudesaboos, Jacques Maes & Lise Braekers, Nils Pieters, Fatinha Ramos, Charlotte Severeyns, Paul Verrept en Geert Vervaeke.

>> In Villa Verbeelding, Bampslaan 35, Hasselt - t/m 29 augustus - je betaalt toegang tot het museum - meer info vind je hier

Vlaamse illustratoren in Bratislava   Fatinha Ramos
illustratie: Nils Pieters / Fatinha Ramos

 

4. Expo De wondere wereld van Stef

Stef Vanstiphout was een veelzijdige illustrator: hij maakte talrijke covers voor jeugdboeken, cartoons en karikaturen. De kans is dus groot dat je al ooit een tekening van deze illustrator met roots in Hasselt hebt gezien. In deze tentoonstelling ontdek je nog meer vintage prentenboekillustraties.

>> In Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, Hasselt - 7 juli t/m 30 augustus - meer info vind je hier

Stef Vanstiphout   Stef Vanstiphout
illustraties: Stef Vanstiphout

 

5. Expo Dioraam

Illustratoren Toon Delanote en Charlotte Peys kapen deze zomer de etalage van La Bottega. Zij werden als winnaar gekozen uit de Vlaamse selectie voor Bratislava. In de tentoonstelling Dioraam ontdek je een driedimensionele kijkkast met fascinerende natuurtaferelen. Toon en Charlotte creëren een eigen wereld waar bijzondere personages dwalen in een imaginair woud. En als je aandachtig kijkt, spot je ook hun zelfportret!

>> In La Bottega, Paardsdemerstraat 9, Hasselt - 12 t/m 30 augustus - gratis - meer info vind je hier

Dioraam   Dioraam
illustraties: Toon Delanote & Charlotte Peys

 

6. Expo Diervrienden

Kom zeker ook een kijkje nemen in de expo Diervrienden van de Hasseltse Coco & June. Ontdek tal van verrassende vriendschappen uit het dierenrijk. Waarom lift er vaak een witte vogel mee op de rug van een buffel? Wist je dat een mier een bladluis kan melken? Coco & June tonen alle gedetailleerde illustraties en de kleinste dierenvrienden kunnen creatief aan de slag.

>> In Studio Stad (historisch stadhuis op het Groenplein) - 21 t/m 30 augustus - gratis - meer info vind je hier
>> Op vrijdag 21 augustus om 19u stellen Coco & June er hun nieuwe boek Diervrienden voor.

dier vrienden   diervrienden

 

Feestelijke afsluiting

Zin in Zomer in Hasselt sluit feestelijk af op zaterdag 29 augustus met een hele festivaldag met illustratoren die etalages beschilderen en tekenen op verzoek.

>> Download hier alvast je plannetje met alle locaties en activiteiten van de festivaldag in Hasselt.

 

Een zomer lang Zin in Zomer in Genk

Expo Het ijzelt in juni (André Sollie)

André Sollie is de peetvader van de Vlaamse illustratie. Hij heeft hele generaties illustratoren wakker gekust. Het ijzelt in juni is een expo rond Sollies prachtige prentenboeken. Tegelijk zien we een glimp van de grote rijkdom, variëteit en spanwijdte van zijn oeuvre.

>> In Jeugdafdeling Bibliotheek, Stadsplein 3, Genk - 6 juli t/m 5 september - gratis - voor gezinnen met kinderen van 4 tot 16 jaar - afspraak maken mogelijk via jeugdbib@genk.be - meer info vind je hier

sollie
Foto: Stad Genk

Het ijzelt in juni - online
Je kan ook virtueel een kijkje nemen in deze expo via 10 filmpjes die onze collega’s maakten. Je vindt de filmpjes terug op het YouTubekanaal van Bibliotheek Genk.

Het ijzelt in juni - inspiratiemap
Voor of na je bezoek aan de expo kan je ook thuis aan de slag. De Bib werkte een inspiratiemap uit vol met tips, opdrachten en spelletjes. Je kan de map gratis downloaden via de website.

 

Expo Retteketet Letterpret

In deze tentoonstelling spelen opvallende en ongewone letters de hoofdrol. Met de Letterpretroute puzzel je gekke woorden, zoek je naar verborgen letters en kan je naar hartenlust spelen met het alfabet. Vraag een tablet aan de jeugdbalie, zoek de schat van Vlieg en maak kans op een leuke prijs!

Retteketet Letterpret is een reizende tentoonstelling van Villa Verbeelding

>> In Atrium Bibliotheek, Stadsplein 3, Genk - 6 juli t/m 29 augustus - gratis - voor gezinnen met kinderen van 5 tot 15 jaar - afspraak maken mogelijk via jeugdbib@genk.be - meer info vind je hier

retteketet   Retteketet Letterpret
Foto's: Villa Verbeelding

 

Expo Phonotype

Eén op de tien volwassenen in België heeft moeite met lezen of schrijven. Walda Verbaenen ontwikkelde een lettertype dat het aanleren of lezen van de Nederlandse taal kan vereenvoudigen. Ze won een C-mine Award en was genomineerd voor de Wanatoeprijs 2019!  We tonen in deze expo haar nieuwe alfabet en via QR-codes kan je ook horen hoe je bepaalde klanken moet uitspreken.

>> In Bibliotheek (galerij 3de verdieping), Stadsplein 3, Genk - 4 juli t/m 30 september - gratis - voor volwassenen (ook anderstaligen) - meer info vind je hier

phonotype
© Walda Verbaenen

 

Expo Reset

Kunstenaars Gert Robijns en Hugo Duchateau werken aan een reset van het Emile Van Dorenmuseum. De spiegels van de installatie van Gert Robijns doen de kunstenaarsvilla vier seizoenen lang versmelten met het omliggende landschap en laten ons reflecteren over een nieuwe toekomst. Binnen de museummuren gaan de landschappelijke schilderijen van Hugo Duchateau in dialoog met de landschapsschilderijen van zijn historische voorgangers.

>> In Emile Van Dorenmuseum, Henri Decleenestraat 21, Genk - juli en augustus - gratis - voor volwassenen - meer info (openingsuren en reserveren) vind je hier.

reset

 

Wijze Weetjes Wandeling

Kinderen stellen zich veel vragen over de wereld waarin we leven. Gelukkig vinden we in onze fantasie alle antwoorden. Ga met de (klein)kinderen op zoek naar de Wijze Weetjes-affiches in de stad. Je kan vragen tegen komen als ‘Kunnen bergen krimpen?’ of ‘Mag je haaien aaien?’ Bedenk samen vrolijke antwoorden.

>> Op diverse plekken in Genk - juli en augustus - gratis

 wijze weetjes   wijze weetjes

Je kan ook weetjes gratis downloaden van www.wijzeweetjes.be . Hang ze aan het raam en daag andere kinderen uit. Maak een foto van jouw wijze vraag aan je raam, deel die op Instagram, tag @wijzeweetjes en @van_halewyck en gebruik de hastag #zininzomer2020.

 

Een zomer lang Zin in Zomer in Sint-Truiden

Krijtgedichten

In de loop van de zomer zal je op verschillende plaatsen in Sint-Truiden krijtgedichten zien opduiken op straat. Ze werden geschreven door jong poëtisch talent Mona Thijs en Margot Delaet. Je kan hen bovendien live zien tijdens de poëziewandeling op zondag 30 augustus.

>> Download hier je plannetje.

plan krijtgedichten

 

Tips van Zin in Zomer

Er is naast Zin in Zomer natuurlijk nog meer te doen in de drie steden. Lees hier onze tips.

 

Deel dit via