Festivaldag in Genk

vrijdag 26 augustus 2022
C-mine Kleine zaal - 20u

 

PROGRAMMA

Honingeter vs. Straatkat (€ 15)
20u00-21u30 C-mine Kleine zaal

We openen het festivalweekend met twee jonge auteurs met dubbel bloed die hun debuutroman uitbrachten. De Turks-Vlaamse Tülin Erkan schreef Honingeter. De Marokkaans-Vlaamse Yasmina El Messaoudi schreef Straatkat. Beiden worstelen ze met de zoektocht naar een thuis. Is hun gemengde achtergrond een vloek of een zegen? Xavier Taveirne gaat met hen in gesprek.

Muziek is er van Laïla Amezian, een Marokkaans-Brusselse zangeres die jazz combineert met haar Maghrebijnse afkomst. Ze wordt op accordeon begeleid door Tuur Florizoone, een rasechte wereldmuzikant die zich beweegt tussen jazz en folk.

Met speciale gastperformance van de Genkse Dilek Kutuk.

Festivaldag Genk vrijdag
foto's © Sebastian Steveniers / Wannes Vanvoorden / VRT / Didjiembe / De Standaard

 

Praktisch

Meld je aan met je ticket bij C-mine bezoekersonthaal (C-mine 10) vanaf 19u30. Kom op tijd zodat de voorstelling op het aangegeven uur kan starten.

 

 

Over de artiesten:

Tülin Erkan (°1988) groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Wanneer mensen haar als half omschrijven, voelt ze zich vooral ‘dubbel’. Toen ze als kind nog niet kon schrijven traceerde ze letters in boeken met een plastic stokje. Verbeelding was toen al alles. Toen ze in het middelbaar een tekst schreef over een boze chihuahua, zei haar lerares Nederlands dat ze ‘iets’ met dat schrijven moest doen. Ze wist toen niet wat dat betekende maar ze denkt nog vaak aan haar terug. Ze woont en werkt in Antwerpen en droomt van een schrijfhut aan het water. Een riante villa mag ook. Ga naar website Tülin Erkan.

Yasmina El Messaoudi (°1983) is journaliste bij Radio 2. Voorheen werkte ze als freelance radio- en tv-presentator bij o.a. Bruzz, Radio 1 en Q-music. Ze schreef columns voor De Standaard, De Morgen, Charlie Magazine en Flair, en maakte jarenlang reportages voor Libelle. In 2016 vertrekt El Messaoudi naar Den Haag om zich even terug te trekken uit de media. Bij haar terugkeer begint ze als reporter bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel waar ze intussen ook nieuwslezer en eindredacteur is.

Laïla Amezian is een veelzijdige zangeres die regelmatig op diverse podia te zien is. Naast verschillende Maghrebijnse stijlen, put zij haar inspiratie voornamelijk uit jazz en wereldmuziek. Tijdens haar carrière maakte zij deel uit van zeer uiteenlopende ensembles (Oblomow, Qayna). Ze is de bezielster van o.a. Arabanda en Triode en werkte samen met DJ Grazzhoppa. Deze muzikale duizendpoot was zelfs vocalist op het Klara festival. Laïla is in Antwerpen geboren en al jaren actief in het Brusselse muzikantenmilieu. Maar haar roots liggen in de buurt van Tanger, het noorden van Marokko. Ga naar website MetX - biografie Laïla Amezian.

Tuur Florizoone (°1978) is het typevoorbeeld van de moderne muzikant die geen grenzen kent. Zijn cv leest als een wereldreis doorheen verschillende continenten en muziekgenres. Een greep uit zijn dagboek: workshops in Brazilië bij Naná Vasconcelos en Gilberto Gil, rondtrekken met een circus, de soundtrack voor een van de meest succesvolle Vlaamse films van de laatste jaren (Aanrijding In Moskou), flirten met dub, elektro en wereldmuziek bij het Turkse Baba Zula, Scandinavische folk, hedendaags klassiek, concerten met gelijkgestemde vrijbuiters als Carlos Núñez en Manu Chao en een eigen label Aventura Musica. Verwacht u aan het onverwachte. Ga naar website Tuur Florizoone.

Slimste Mens en VRT-journalist Xavier Taveirne (°1981) was jarenlang de stem van De Ochtend op Radio 1. Hij mocht er elke dag de luisteraar letterlijk en figuurlijk wakker schudden. Nu is hij het gezicht van Laat, waar hij het laatste nieuws van de dag presenteert. Hij schreef het voorwoord van Straatkat. Als beste vriend van Yasmina El Messaoudi weet hij de perfecte woorden te vinden om dit autobiografische werk in te leiden. Ga naar website Xavier Taveirne.

 

Deel dit via