Festivaldag in Genk

zondag 28 augustus 2022
Bibliotheek en De Uitdaging vanaf 14u

 

PROGRAMMA

Zin in Zomer voor families met kinderen vanaf 3 jaar

Verdwalen in verhalen - met Frank Daenen (€ 5)
14u00-16u00 Bibliotheek

Illustrator Frank Daenen en schrijfster Siska Goeminne tekenden en schreven in opdracht van Bibliotheek Genk een boek voor kinderen vanaf 3 jaar: Leesje & Wurm. Tessa Houblon ontwierp een expo gebaseerd op deze vrolijke figuurtjes die je doorheen het boek gidsen. Frank Daenen leest voor en gaat daarna met de kinderen aan de slag in de expo.

Workshop Frank Daenen
illustratie: Frank Daenen - foto © Julio Colomo

Schatjes en Schatten van Vlieg (gratis)
14u00-16u00 Bibliotheek

Voor de allerkleinsten is er het Peuterpad. Je kan samen met je kind(eren) een belevingsparcours volgen, het leidt je langs al onze inspirerende lees- en speelplekjes. Grotere broers en zusjes kunnen zelf op jacht naar de Schat van Vlieg. In de expo Leesje en Wurm zit een heuse schat verborgen. Als je alle opdrachten uitvoert, kom je er vanzelf op uit. Inschrijven hoeft niet: kom gewoon langs, en laat je verrassen door onze collega's.

 

Voorstelling - voor iedereen vanaf 16 jaar

De rest van ons leven - Els Beerten (€ 15)
20u00-21u30 - in de boksring van De Uitdaging

We hebben er lang op moeten wachten, maar het was de moeite waard. Rasverteller Els Beerten komt veertien jaar na de bekroonde klassieker Allemaal willen we de hemel en acht jaar na Eén mens is genoeg met een nieuwe magistrale roman. Ze heeft waarschijnlijk niet kunnen vermoeden hoe pijnlijk actueel haar nieuwste boek zou zijn. ‘Oorlog pakt de mensen hun leven af’, schrijft Beerten. Dat hebben we de afgelopen maanden letterlijk voor onze ogen zien gebeuren en dat maakt De rest van ons leven nog urgenter.

Beerten laat je deelgenoot worden van de wereld van Fredo Santoro en Vito Monteleone. Een breed, warm verhaal over opgroeien in een wankele wereld, familiebanden, migratie en de veerkracht om telkens opnieuw te beginnen. Phara de Aguirre gaat met Els in gesprek. Mezzosopraan Britt Truyts zorgt samen met harpiste Marjolein Vernimmen voor de ideale soundtrack met een repertoire van Vera Lynn en haar tijdgenoten.

Voorstelling Els Beerten
Foto Els Beerten © Hilde Van Nuffelen / Phara de Aguirre © Bart Musschoot

 

Vooraf: Winterslagwandeling met Els Beerten - volzet
16u00-17u30 Start C-mine bezoekersonthaal en aankomst aan De Uitdaging
(gratis te reserveren bij een ticket avondvoorstelling De rest van ons leven)
De wandeling vooraf is volzet maar er zijn nog tickets voor de voorstelling om 20u!

Een gids gaat met je mee op ontdekkingstocht doorheen de tuinwijken van Winterslag. Je wandelt langs mooie gebouwen en charmante pleintjes. Maak kennis met de C-mine hub boordevol mijngeschiedenis en snuif de zuiderse sferen op in de exotische Vennestraat. Els Beerten wandelt met je mee!

 

Tussendoor: boekenmarkt met natje en droogje
vanaf 17u - op de site van De Uitdaging

Geen literair festival zonder boekenmarktje! Boekhandel Malpertuis zorgt voor de geestelijke honger, onze cateraar voor die andere. Typische Italo-Genkse ‘sjtokken’ (vleesspiesjes), veggie hapjes, gelati en vino aan democratische prijzen. Een ideale manier om het slot van dit festivalweekend in te zetten.

 

Praktisch

Meld je aan met je ticket bij C-mine bezoekersonthaal (C-mine 10) vanaf 15u30 als je mee wandelt namiddag. Of bij De Uitdaging (Op de Meerstraat z/n) vanaf 19u30 voor de avondvoorstelling. Vanaf 17u00 kan je aan De Uitdaging al terecht voor het boekenmarktje en voor een hapje en een drankje. Kom op tijd zodat de wandeling / voorstelling op het aangegeven uur kan starten.
Opgelet! In De Uitdaging in Genk is de toegang mogelijk moeilijk. Ben je niet goed te been of rolstoelgebruiker? Neem dan best contact op met de organisatie via bibliotheek@genk.be

 

 

Over de artiesten:

Frank Daenen (°1977) is een echte prentenboekenmaker. Hij maakt verhalen voor kleuters en eerste lezers: met tekeningen, tekst of een combinatie van de twee. Geregeld trekt hij met een koffer vol vertelsels naar scholen en bibliotheken. Zijn tekenworkshops en verteltheaters betoverden al vele kinderen in Vlaanderen en Nederland. Hij werkte al vaker in opdracht van Bib Genk. Zo bedacht hij de Leesmicroben waarmee de Genkse Bib de allerkleinste bezoekertjes wil besmetten. Het prentenboek Leesje en Wurm schenkt stad Genk aan alle Genkse kleuters die hun derde verjaardag vieren om zo de leesmicrobe ook in de huiskamers te verspreiden. Ga naar website Frank Daenen.

Bio Frank Els Phara

Foto Els Beerten © Hilde Van Nuffelen / Phara de Aguirre © Bart Musschoot

Els Beerten werd in 1959 geboren in Hasselt. Ze bracht haar kindertijd en jeugd door in Koersel. Aan de KU Leuven studeerde ze Nederlands en Engels. Sinds 1985 onderwijst ze Nederlands, Engels en Creatief Schrijven aan  het Sint-Jozefscollege van Aarschot. Haar eerste gepubliceerde werk was een verhaal dat verscheen in de reeks Vlaamse Filmpjes. Met Lopen voor je leven brak ze helemaal door. Het monumentale Allemaal willen we de hemel won alle mogelijke prijzen en werd in zeven talen vertaald. Eén mens is genoeg kreeg de Publieksprijs Boekenleeuw. Els Beerten heeft een nauwe band met Stad Genk. Met het project ‘Vingeroefeningen’ gaf ze in de Genkse wijken workshops schrijven aan jongeren uit diverse culturen. In 2010 schreef ze op uitnodiging van Stad Genk een gedicht ter gelegenheid van de Internationale Gedichtendag. Het gedicht ‘Van hier’ lijkt wel een proloog op ‘De rest van ons leven’. Een zin uit dit gedicht prijkt als kunstwerk aan de site van La Biomista. Ga naar website Els Beerten.

Phara de Aguirre (°1961) is journaliste bij de VRT-nieuwsdienst sinds 1994. Ze presenteerde Terzake, Phara, Panorama, Journaal, Koppen en de Zevende dag. Daarnaast maakte ze ook reportages voor de nieuwsdienst en voor Canvas. Ze is een steengoede interviewer, die haar gasten altijd op hun gemak weet te stellen. Als zij met een auteur praat, kom je altijd net iets meer te weten. Dat zal bij Els Beerten niet anders zijn. Het zijn al jaren dikke vriendinnen.

 

Bio Britt Marjolein
Foto Britt Truyts © Kris Dewitte

Britt Truyts studeerde aan het Conservatorium van Maastricht en Opera Studio Amsterdam. Als klassieke zangeres onderzoekt ze de connecties tussen verschillende muziekstijlen en disciplines. Zo creëerde ze recent Duende, een programma met flamencozanger Antonio Paz, Year Of The Dog, een video art performance voor strijkkwartet en zang en Renaissance, een concert dat de raakvlakken tussen jazz en klassieke muziek opzoekt. In 2018 maakte ze haar debuut in de Vlaamse Opera. De voorgaande jaren zong Britt Truyts een breed scala aan operarollen in de VS en in Europa. Britt maakt ook deel uit van Dead Ladies Show #5 van Passa Porta die dit najaar ook in de Bib van Genk te zien zal zijn. Ga naar website Britt Truyts.

Marjolein Vernimmen begon haar harpstudies op zevenjarige leeftijd in de muziekacademie van Antwerpen. In 2019 studeerde ze af  aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ze behaalde nationale en internationale prijzen. Van kinds af aan is ze vooral bezig geweest met klassieke muziek, maar sinds enkele jaren heeft haar muzikale wereld zich uitgebreid tot vele andere genres en improvisatie. Zo volgde ze een masterclass jazzharp bij de wereldbefaamde jazzharpist Park Stickney. Verder volgde ze ook nog masterclasses bij o.a. de wereldberoemde, Limburgse Anneleen Lenaerts. In combinatie met Britt Truyts mag je je verwachten aan een originele interpretatie van Vera ‘We’ll meet again’ Lynn.

 

Deel dit via